Lancering #VetVeilig the game bij basisschool De Wieden

Dinsdag 11 juli stond voor de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Wieden in het teken van #VetVeilig the game. Zij speelden als allereerste in Nederland het nieuwe spel: ‘De foto’. Samen met TikTokker meester Stefan, diverse hulpverleners én leraren ontdekten leerlingen de risico’s van sexting en hoe om te gaan met persoonlijke foto’s en berichten.

Veiligheidsregio IJsselland realiseerde samen met partners een online spel om leerlingen op een leuke manier te laten leren over veiligheid. Dinsdag was de lancering van het derde spel van #VetVeilig the game: ‘De foto’. Hierbij maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met de risico’s rondom sexting. 

Lancering
Met veel toeters en bellen kwamen de dienstauto’s van politie, ambulance en de brandweer op het schoolplein. Toen was het tijd voor de lancering! Na de korte opening van Meester Stefan, presentator van het spel, speelden leerlingen van groep 7 en 8 het spel. Ook spraken hulpverleners van de veiligheidsregio, GGD IJsselland, politie en Centrum Seksueel Geweld (CSG) met de leerlingen.

Risico’s van sexting
Sexting, het uitwisselen van seksueel getinte tekstberichten, foto’s of video’s, is een veelvoorkomend verschijnsel onder jongeren. Het kan een moderne vorm van intimiteit zijn, maar het kan ook uitmonden in online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld wanneer beelden zonder toestemming gedeeld worden of als er dwang of chantage aan te pas komt. Het is voor jongeren soms lastig om deze risico’s in te schatten.

Veilig leven in IJsselland
‘De foto’ is het derde spel in de reeks van #VetVeilig the game. Eerder verschenen ‘De Brand’ en ‘De Val’. Het is een onderdeel van het programma ‘Veilig Leven’ waarmee inwoners van de regio bewust worden gemaakt van risico’s in hun omgeving en leren hoe te handelen bij incidenten.